Henkilöhaastattelu

Uusi nouseva artisti Dilemma,25 (Joonas Linnamaa) istahtaa rennosti muistomonumentin juurelle, jossa on rauhallista. Dilemma on juuri viikko sitten saanut levytyssopimuksen Suomen Musiikki levy-yhtiön kanssa ja uutta sinkkua odotellaan syyskuun aikana. Dilemma on tehnyt musiikkia ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.Musiikki on ollut mukana läpi hänen elämänsä mutta vahvemmin musiikin teko on alkanut hänen ollessaan 18-19-vuotias kun hän oppi paremmin rakentamaan kokonaisia biisejä.

-Kyllä se musiikki on aina elänyt mussa, mä niinku huomannu, et oon reagoinu paljon vahvemmin musiikkiin ku muut.

Raamikas nuori mies kertoo, että hänelle on tärkeää intohimo ja rakkaus musiikissaan, jota tekee. Hänen musiikkinsa on modernia hip hoppia ja modernia poppia. Dilemman musiikki kumpuaa häneltä sisältäpäin ja kuvastaa hänen sanojensa mukaan häntä itseään ja palvelee hänen päämääräänsä. Huomattakoon, että nuori artisti tekee musiikkia puhtaasti rakkaudesta.

Taiteilijanimensä Dilemma on syntynyt aikoinaan kymmenpäisen räppiklikin kautta n.16-17-vuotiaana, jolloin he halusivat samankaltaiset nimet kuin esillä olleilla suomiräppäreillä Elastisella ja Uniikilla. Sivistyssanakirja kädessään löytyi Dilemma. Nuorempana se kuulosti kivalta mutta myöhemmin hän on kasvanut taiteilijanimeensä.

-Mitä pitempään taiteilijanimi on ollut mulla nii se on määritellyt musiikkia kans. Se et Dilemma kertoo vaikeesta valinnasta, niin se heijastaa siihen et biisitkin kertoo mun omasta elämästä ja mun valinnoista.

Biisien ideointi kiteytyy hänen omasta elämästään. Hän kertookin, että kun tapahtuu jotain suurta tai oivaltaa jonkun jutun niin biisi ja sanat on hänen pään sisällään.

Kokemusta nuorelta mieheltä löytyy jo niin live-esiintymisistä, että musiikkivideoista. Herkkänä miehenä hän eläytyy omaan yleisöönsä ja etsii vuorovaikutusta. Keikat ja  yleisöt ovat erilaisia, joten hän elää tilanteen mukaan, jotta antaisi juuri kyseiselle kohderyhmälle kaiken musiikistaan ja itsestään esiintyessä.

-Parasta on nähdä miten yleisö eläytyy ja sä pääset elää yhdessä niiden kanssa momentin, mun tähtimomentin.

Positiivinen Joonas löytääkin työstään kaikinpuolin paloja, jotka luo kokonaisuuden siihen, jonka vuoksi hän nauttii olla artisti. Musiikkivideoiden teon hän kertoo olevan siistiä koska niistä kuvastuu biisi aivan eritavalla.

-Musavideoissa mä alan luomaan sitä visuaalista kuvaa siitä biisistä. Mun mielestä siinä on tärkeintä et se biisi saa kasvot ja ne kaikki äänet saa värit ja kuvan ja mun mielestä se on täydentävää .Mut se on mageeta, se on mulle osa sitä ilmasuu kuten biisien tekeminen ja ne on molemmat mulle yhtä tärkeitä.

Artisti kokee huonoksi puolekseen musiikin saralla sen, että tekisi yhteistyötä muiden artistien kanssa. Kokemusta löytyy muun muassa laulajista kappaleissaan mutta vahva visio omasta musiikistaan pitää Dilemman kiinni omassa näkemyksessään vahvasti. Muiden artistien sekoittaminen tällä hetkellä ei toimisi välttämättä hänen oman konseptin kanssa, jota hän ei halua sekoittuvan toisen artistin oman konseptin kanssa. Dilemma pyrkiikin välttämään toistaiseksi yhteistyötä muiden artistien kanssa koska hänen oma musiikkinsa on henkilökohtaista.

-Ne mitä muut tekee, ne on aina eri juttu. Ja mä haluun et mun oma juttu on suora ja mahdollisimman selkee, eikä sekotu muiden juttujen kanssa. Jonkun verran käytän laulajii koska mun oman lauluskillsit ei vielä siihen riitä, joten mä haluan paikkaa sitä.

Rauhallinen ja syvällinen Dilemma on innoissaan tämän hetkisestä tilanteesta. Tarkan päämäärän omaavalla artisti uskoo olevansa vuoden päästä parempi ja kehittänyt parempia biisejä.

-mulla on tosi hyvät fiilikset,mä tiiän et mun pitää kehittyä paljon ja tehdä paljon, mulla on niinku paljon annettavaa ja paljon on vielä edessä, Dilemma sanoo.

Jonna Mäkelä